Anvisningar  
Om Topelius
Biografi
 

Biografi

Zacharias Topelius (1818–1898) växte upp i Österbotten, på Kuddnäs utanför Nykarleby. Hans familj tillhörde småstadens välbärgade umgängeskretsar och där mötte han också sin blivande hustru. Som student (1833) och magister deltog han aktivt i det akademiska livet i Helsingfors. Från 1840-talet till sin död hörde han till landets främsta skriftställare och opinionsbildare, som tidningsredaktör, författare och historieprofessor. Sina sista år levde Topelius som hyllad »sagofarbror» på Björkudden i Sibbo, öster om Helsingfors.

 


Zacharias Topelius läsande tidningen i Björkuddens bibliotek. (SLS)

 

 

Utgåvan är licensierad enligt Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell (CC BY-NC-ND 4.0).

Nytt digitalt läromedel för grundskolan – ett lätt och skojigt sätt att bekanta sig med Zacharias Topelius, hans författarskap och samtid

Topelius för lågstadiet riktar sig till grundskolans lägre årskurser, särskilt årskurs 5 och 6, och utgår från texter av Topelius. Läromedlet är fritt tillgängligt på gratis.laromedel.fi. För dig som undervisar i modersmål och litteratur eller historia finns också Topelius för gymnasiet, även det gratis.

Läromedlen har tagits fram av Schildts & Söderströms Läromedel (S&S) på uppdrag av och i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).

Den finska versionen av Boken om Vårt Land, Maamme kirja, finns nu som digital utgåva

Utgåvan är ett samarbete mellan Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) och Finska Litteratursällskapet (SKS) och den är fritt tillgänglig på maammekirja.fi.