Anvisningar  
Om Topelius
Illustrationer
 

Illustrationer


Illustration av Carl Larsson till sagospelet Fågel Blå, ur den s.k. konstnärsupplagan av Läsning för barn, femte boken, tryckt i Stockholm 1903.
Zacharias Topelius mest spridda verk i Finland och Sverige var under 1870- och 1880-talen de illustrerade flerbandsutgåvorna av Läsning för barn och Fältskärns berättelser, som också blev ekonomiska framgångar för Bonniers förlag. De dekorativa förlagsbanden i rött, svart och guld skapade den yttre bilden av Topelius verk. De många xylograferade illustrationerna i svartvitt gav den rätta sago- och äventyrsstämningen. Topelius bildverk för vuxna, Finland framstäldt i teckningar och En resa i Finland, lade grunden för 1800-talets fosterlandsuppfattning genom sin förening av natur, folk och historia.

  Ett nytt gratis digitalt läromedel belyser Zacharias Topelius, hans författarskap och samtid

  Läromedlet är skapat med tanke på gymnasiet och har tagits fram av Schildts & Söderströms (S&S) på uppdrag av och i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).

  Läromedlet är fritt tillgängligt på gratis.laromedel.fi.

  Den finska versionen av Boken om Vårt Land, Maamme kirja, finns nu som digital utgåva

  Utgåvan är ett samarbete mellan Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) och Finska Litteratursällskapet (SKS) och den är fritt tillgänglig på maammekirja.fi.